Dookoła smaków – Wydawnictwo ADAMADA – patronat bloga

Bardzo lubimy podróże i z przyjemnością odkrywamy nowe zakątki. Świat pełen jest wspaniałych miejsc, ale także obfituje w wyborne smaki, dlatego dziś mam dla Was „przepyszną” lekturę ! Razem z Wincentym wybierzecie się w kulinarną podróż, by odkrywać nowe smaki świata.

Książkę „Dookoła smaków. Podróże kulinarne szefa Wincentego” z przyjemnością objęłam patronatem i polecam ją wszystkim czytelnikom już od 6 roku życia.

 

 

Autorką książki jest Štěpánka Sekaninová, ilustracje przygotował Jakub Cenkl, zaś przekładu na język polski dokonał Piotr Salewski.

Książka ukazała się nakładem gdańskiego wydawnictwa Adamada. Wydana jest w twardej oprawie, na grubszym, solidnym papierze. W jej wnętrzu znajdziecie aż 40 stron, które rozkładają się na 6 map pełnych cudownych przysmaków. Do lektury dołączona jest także książeczka z przepisami i poradami kulinarnymi, dzięki czemu możecie wspólnie spędzać czas z dzieckiem szykując smakowite i proste dania.

 

 

Wincenty ma swoje wielkie marzenie, o którym nie wstydzi się mówić – chce zostać najlepszym kucharzem świata! Jednak by dążyć do jego spełnienia musi wiele się nauczyć i dlatego planuje robić to w podróży. Swoim niecodziennym pojazdem zabiera nas zatem w pełną emocji i smaków podróż, z której i Wy wiele się nauczycie.

Każda rozkładówka jest przepięknie zilustrowana i wypełniona kulinarnymi ciekawostkami. Aż ślinka nam cieknie gdy czytamy o szwedzkiej semli, czyli bułce wypełnionej nadzieniem migdałowym i ozdobionej bitą śmietaną. Na rozgrzewkę warto spróbować mocnej rosyjskiej herbaty z samowaru, która zawiera cytrynę i konfitury, a w Hiszpanii koniecznie trzeba sięgnąć po risotto pełne świeżych warzyw, ryb i owoców morza. Europa ma wspaniałe potrawy, ale i Azja słynie z obłędnych smaków, bo tam można spałaszować jedzenie zawijane w liście bananowca lub winorośli. Typowe indyjskie placki chlebowe podaje się świeżo upieczone do wszystkich potraw, a w Chinach można delektować się bardzo zdrowym i pełnym witamin przysmakiem, jakim jest morwa.

W Afryce skosztujecie klopsiki z owadami, zresztą tam je się wszystko co rośnie, skacze, lata, czy pływa, więc przygotujcie się na niesamowite wrażenia. Aha i banany oczywiście – pieczone, gotowane, grillowane, suszone i świeże – w każdej postaci są pożądane. Następnie czeka na Was Australia, która należy do winiarskich mocarstw i w której możecie skosztować pełnego witaminy C, kiwi zerwanego prosto z drzewa.

Ameryka Północna może zaskoczyć Was aligatorem, czy bizonem na talerzu, zaś w Ameryce Południowej niech nie zdziwią Wa jadalne kaktusy! To również tam powstała potrawa kierowców ciężarówek – wagooner, czyli jednogarnkowy posiłek z ryżu i suszonej wołowiny.

A co czeka Was pod koniec podróży z Wincentym? Czy kucharz spełnił swoje marzenie? Przekonajcie się sami, a później sięgnijcie po „Podręcznik dla kuchcika” z radami i przepisami, dzięki którym przygotujecie pyszności z Europy, Azji, Afryki, Australii, Ameryki Północnej i Ameryki Południowej. Mniam, mniam! My właśnie zabieramy się za sushi. Będzie pysznie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

koszyk

To jedna z tych książek które uczą przez zabawę. Poznacie nie tylko przysmaki z różnych stron świata, ale dowiecie się także o zwyczajach związanych z konsumpcją, historii konkretnych dań, czy zasadach panujących podczas posiłków. Ciekawa forma rozkładanych map uatrakcyjni lekturę, a przepisy zapewnią wartościowo spędzony czas dla całej rodziny. Polecamy! Skosztujcie tej lektury i koniecznie dajcie znać jak „smakowała”.

 

 

Znalezione obrazy dla zapytania adamada

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *