Gotuj z Kuchcikiem – książka kucharska dla najmłodszych

Nasza półka na książki kulinarne powiększa się co rusz o kolejne tytuły i bardzo dobrze, bo moje dzieci coraz częściej garną się do udziału w kuchennych przygodach. Wspólne przygotowywanie posiłków to nie tylko ważny czas dla rodziny, ale i wartościowa lekcja zdrowego odżywania, dlatego warto od małego zachęcać dzieci do uczestnictwa w gotowaniu. To nie muszą być wielkie, wykwintne dania! Zacznijmy od drobiazgów, przekąsek, szybkich i prostych dań. Dzieci czują się ważne, potrzebne i szczęśliwe gdy mają swoje „zadanie” do wykonania, a samodzielnie przygotowane jedzenie smakuje jeszcze lepiej. Pamiętam nasze wspólne początki i owocowe, kolorowe szaszłyki, które zrobiliśmy kilka lat temu po raz pierwszy. Dzieci zajadały się nimi szczęśliwe i wcinały z ogromnym apetytem. Teraz wspólnie przygotowujemy coraz więcej dań i chęci mojej trójki pociech wciąż rosną. Garną się nawet do zup i domowej pizzy.

Żeby zachęcić dzieci do świata kulinarnego warto sięgać po książki z prostymi przepisami. Ważne także, aby można było je wykonać z produktów łatwo dostępnych i zdrowych. W książce „Gotuj z Kuchcikiem – poleca Kigna Paruzel” znajdziecie dużą dawkę inspiracji na smaczne, proste i szybkie dania. Z powodzeniem można do ich wykonania zaangażować najmłodszych.

 

 

Książka jest wyjątkowa, gdyż powstała wskutek ogólnopolskiego konkursu kulinarnego. Przedszkole „Słoneczna Szóstka” w Śremie zorganizowało je dla wszystkich miłośników gotowania – małych i dużych, tych którzy robią to z obowiązku i tych, którzy oddali temu całe swoje serce. Efektem konkursu, który odbył się pod honorowym patronatem Rzecznika Praw Dziecka, pana Marka Michalaka jest niespełna 50 przepisów na zupy, dania główne, śniadania, kolacje i desery. Naprawdę każdy znajdzie tu coś dla siebie!

Nas urzekły owsiano – orzechowe batony, które zniknęły ze stołu równie szybko jak błyskawicznie je zrobiliśmy. Ciasto marchewkowo – kokosowe z cytryną polecamy na zdrową przekąskę do pracy, czy szkoły, a kolorowa sałatka owocowa zachwyci nie tylko najmłodszych.

Na zbliżającą się jesień polecamy szybki przepis na zupę z dyni, zaś niejadki z pewnością ulegną urokowi kotlecików mięsno – warzywnych w formie misiów. Zdrowa, domowa pizza czy burgery z cieciorki to prawdziwa uczta, zaś witaminkowa jaglanka, czy dyniowe gofry zaskoczą niejednego łasucha.

W książce znajdziecie także przepisy Kingi Paruzel – finalistki I polskiej edycji znanego na całym świecie kulinarnego show MasterChew, która pasjonuje się wypiekami i deserami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

koszyk

Polecamy! Książka obfituje w piękne ilustracje smakowitych dań, a przepisy zaskakują przede wszystkim smakiem i oryginalnymi pomysłami. Oczywiście nie trzeba ściśle trzymać się wskazówek i można je dowolnie modyfikować wedle uznania. My zmieniliśmy kilka detali w potrawach i z pewnością nie straciły one na jakości. Książka uświadamia dorosłym i dzieciom, że można z prostych składników wyczarować fantastyczne potrawy, które nie pochłoną masy czasu. To zdecydowanie wartościowa pozycja w każdej biblioteczce, a do tego w atrakcyjnej cenie.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *